Wollen dekbed en wollen kussen

Wol is een natuurproduct afkomstig van schapen en staat bekend om zijn goede ventilatie- en isolatiekwaliteiten. De uitdrukking 'als een warme deken om je heen vallen' gaat absoluut over wol. Want wol is wat zwaarder dan bijvoorbeeld dons en ligt dus ook wat zwaarder op het lichaam als je slaapt. Dit geeft een behaaglijk gevoel. Een wollen dekbed neemt snel je lichaamstemperatuur aan waardoor je ook in een koude kamer het heel snel lekker warm hebt.

Wol onderscheidt zich van andere haar doordat het geschubd is. Hierdoor houdt wol warmte en lucht goed vast en dit zorgt voor die goede isolerende eigenschap.

Huisstofmijt

Schapenwol bevat lanoline ofwel wolvet. Wolvet -dat eigenlijk meer een was is dan een vet- heeft vuilafstotende kwaliteiten en weert bacterieën. Hierdoor is de wol en het schaap lekker beschermd in alle mogelijke weersomstandigheden. Bijkomend voordeel is dat huismijten een hekel hebben aan lanoline. Mensen met huismijtallergie kunnen dus met een gerust hart onder een wollen deken kruipen.

Wol is een duurzaam en milieuvriendelijk product, dat nauwelijks slijt en volledig gercycled kan worden. Een extra troef van wol is dat het brandvertragend is. Wollen dekens en kussen branden moeilijk, en zijn dus een extra veilige keuze.

Er zijn mensen die allergisch zijn voor lanoline, dit komt overigens weinig voor. Voor die mensen is een dekbed of kussen van dons of katoen een beter alternatief.

Op een rijtje

Voordelen:

· Natuurlijk materiaal.

· Geschikt voor mensen met huismijtallergie.

· Isoleert het beste.

· Ventileert ook goed.

· Geschikt voor mensen die het snel koud hebben, neemt lichaamstemperatuur snel aan.

· Natuurlijk anti-bacterieel door lanoline.

Nadelen:

· Dierlijk product.

· Voelt zwaarder aan dan andere materialen, vindt niet iedereen prettig.

· Sommige mensen zijn allergisch voor lanoline.