Keuzehulp dekbedden en kussens

Help! Hoe kies ik een dekbed?

Een nacht slecht slapen heeft invloed op je gezondheid, vooral als dit iedere nacht het geval is. Goede nachtrust bevordert de kwaliteit van leven, goed uitgeruste mensen zitten beter in hun vel. Het dekbed waaronder je slaapt kan hier een rol bij spelen. Het Ecobed biedt verschillende soorten dekbedden aan die weer zijn gemaakt van verschillende materialen. Maar wat is nou de beste keuze?

Ten eerste is het belangrijk om te kijken wat voor een type slaper je bent. Heb je het snel warm, of ben je een koukleum? Of zit je er een beetje tussenin? Merk je in de herfst dat een warmer dekbed welkom zou zijn, of slaap je het hele jaar door het liefst onder hetzelfde dekbed? Dit verschilt per persoon. Bekijk ten eerste eens welk type slaper je bent:

Warme slaper

Deze slaper ligt graag het hele jaar onder een warm dekbed. Warme slapers hebben het snel koud en dragen naast een pyjama ook vaak sokken in bed. Ook in de zomer slapen ze vaak onder een herfst/lentedekbed. In de winter hebben ze iets meer nodig en is er de voorkeur voor een winterdekbed.

Gemiddelde slaper

De meeste mensen zijn gemiddelde slapers. Zij hebben in de zomer voorkeur voor een koel dekbed en in de winter voor een warm dekbed, maar ook weer niet te warm.

Frisse slaper

De frisse slaper heeft het snel warm. Hij slaapt in de zomer graag onder een katoenen en luchtig zomerdekbed. In de winter is een herfst/lente dekbed voldoende. De kamer en het beddengoed van dit type slaper moet koel zijn.

Materiaal

Naast de temperatuur is ook het materiaal van belang. De ene persoon vindt een zwaar dekbed juist fijn, een ander vindt dat weer helemaal niet prettig.

Donzen dekbed

Dons is ideaal voor mensen die niet van zware dekbedden houden, omdat het behalve warm en zacht, ook erg licht is. Het vormt zich naar je lichaam, isoleert goed en houdt de warmte lang vast.

Biologisch wollen dekbed

Wol heeft de fijne eigenschap dat het warmte reguleert. Je hebt het met wol dus niet snel te warm of te koud. Wol ademt en heeft het vermogen veel te absorberen. Wollen dekbedden zijn wat zwaarder in tegenstelling tot die van het lichte dons en vormen zich niet naar je lichaam. Sommige mensen vinden het erg prettig om een wat zwaarder dekbed op zich te voelen, wol is dan een goede optie.

Tencel dekbed

Dekbedden die gemaakt zijn met tencel, zijn uitermate geschikt voor veganisten. Tencel is namelijk helemaal natuurlijk en gemaakt van houtcellulose. Het materiaal neemt vocht dermate goed op dat de slaper en de matras goed droog blijven, wat de nachtrust ten goede komt. Het is dus zeker geschikt voor mensen die veel transpireren. Tencel is zwaarder dan dons, maar weer minder zwaar dan wol. Het vormt zich om je lichaam, meer dan bij wol, minder dan bij dons.

Biologisch katoenen dekbed

Katoenen dekbedden zijn een uitkomst voor mensen die het snel warm hebben. Het isoleert minder dan alle andere materialen en is dus ook ideaal als zomerdekbed. Ben je dus een koukleum dan kun je beter niet voor katoen kiezen, maar lig je snel te zweten dan is het ideaal.

Jakhaar dekbed

Dekbedden die gevuld zijn met jakhaar zijn erg licht en zacht. Het haar van de jak is sterk isolerend. Het dier leeft namelijk in de Himalaya en in dit gebied kunnen de temperaturen behoorlijk verschillen. Het kan er ook nog eens heel koud worden, tot wel -30 graden. Jakharen werken ook voor ons mensen klimaatregulerend. Ze zijn ook nog eens erg fijn en zacht, het dekbed valt dan ook helemaal om je heen. Vanwege de eigenschappen van jakpluishaar, zijn de dekbedden van dan ook erg geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een heel warm dekbed. Het herfst/lentedekbed is zelfs geschikt voor onze Nederlandse winters.

Kamelenhaar dekbed

Kamelenhaar is erg licht en sterk isolerend. Dit komt omdat ook kamelen in gebieden leven met sterke temperatuurverschillen. Het haar van de kameel isoleert zelfs nog meer dan wol. Kamelen brengen de nacht vaak door in temperaturen beneden het vriespunt, terwijl zij overdag te maken krijgen met temperaturen die wel op kunnen lopen tot 45 graden. Geen wonder dus dat kamelenhaar zulke klimaatregulerende eigenschappen heeft. Doordat de haren zo fijn en zacht zijn, valt het dekbed goed aansluitend om je heen. Het kamelenpluishaar wordt verzameld op het moment dat de kamelen hun wintervacht verliezen.

Zijden dekbed

Wilde zijde is erg geschikt voor frisse slapers, mensen die het snel warm hebben. Het zorgt voor koelte tijdens warme nachten. Naast dat het zo koel en fris is, neemt zijde vocht goed op.

4-seizoenen dekbed

Deze dekbedden zijn favoriet bij gemiddelde slapers. Ze bestaan namelijk uit een herfst/lentedekbed en een zomerdekbed. Strik of rits je ze aan elkaar, dan kom je er de winter goed mee door, dankzij de extra laag. De vierseizoenendekbedden zijn verkrijgbaar met wol, katoen en zijde, maar ook in de combinatie van wol-zijde en kamelenhaar-zijde.

Welk dekbed je kiest hangt dus van verschillende factoren af. Er zijn tal van mogelijkheden, kijk goed wat bij je past. Welke temperaturen beïnvloeden je nachtrust ten goede? En heb je voorkeur voor een wat lichter of een wat zwaarder dekbed? Kortom: hoe slaap je het lekkerst..