Levensduur matras

Een goed matras zorgt er voor dat je iedere ochtend uitgerust wakker wordt. Het allerbeste signaal dat je een nieuw matras nodig hebt, komt dan ook vaak van je eigen lichaam. Je ligt niet lekker meer, wordt moe en stijf wakker en krijgt bijvoorbeeld rugklachten. De levensduur van een goed matras ligt meestal tussen de 8 en 10 jaar, je hebt er dan zo’n 25.000 uur op geslapen. Gedurende de jaren wordt de veerkracht en het draagvermogen van je matras en matrasdrager (bijvoorbeeld een lattenbodem) minder.

Hygiëne van een matras

Een oud matras is niet hygiënisch. Een matras absorbeert vocht en reguleert dit ook, maar je verliest iedere nacht ongeveer een kwart liter vocht en als je ziek bent nog meer. Een matras is gemiddeld na 8 jaar 3 kilo zwaarder dan bij aankoop omdat het matras niet al het vocht kan kwijtraken. Je kunt je voorstellen dat dit na jaren niet meer zo hygiënisch is en dat ook dit een reden is om je matras regelmatig te vervangen. 

Kuilvorming

Bij een kwalitatief goed matras, ontstaat binnen enkele weken lichte kuilvorming. Hieraan kun je zien dat het matras zich zeer goed heeft aangepast een jouw lichaam. Het gaat hier natuurlijk om echt lichte kuilvorming, niet om het doorzakken van het matras. Zodra het matras echt oneffenheden gaat vertonen, vaak na een jaar of 8 à 9, ben je toe aan een nieuw matras.

Matrasdrager ook vervangen?

Het is aan te raden de matrasdrager, zoals een lattenbodem of een boxspring, goed te controleren op slijtage. Als je een nieuw matras op een versleten, doorgelegen lattenbodem legt, geniet je een stuk minder van je nieuwe matras. Een matras slijt zelf ook sneller, denk hierbij vooral aan doorliggen, als de matrasdrager het matras niet goed ondersteunt.