Natuurlijke materialen

De matrassen, onderdekens, kussens en dekbedden van Het EcoBed bevatten alleen materialen die volledig natuurlijk zijn. Dit is veilig, gezond en u profiteert optimaal van alle voordelen die natuurlijke materialen te bieden hebben. Het is niet voor niets dat producten als scheerwol en paardenhaar al eeuwen in gebruik zijn om het 's nachts lekker warm te maken.

Natuurlatex

De kern van de biologische matrassen bestaat uit 100 % natuurlatex. Dit materiaal heeft een hoge puntelasticiteit. Dat wil zeggen dat u een deel van het matras in kunt drukken, zonder dat er een groot gedeelte mee komt.

Deze eigenschap zorgt ervoor dat het matras lichaamsdelen die uitsteken, zoals schouders en heupen, goed omsluit. Hierdoor ligt u in een orthopedisch verantwoorde lighouding waarbij alles goed ondersteund is.

De open poriënstructuur van natuurlatex zorgt voor een goede luchtcirculatie.

Al het gebruikte natuurlatex is gegarandeerd verkregen onder goede arbeidsomstandigheden, zonder kinderarbeid en tegen een eerlijke prijs. Dit blijkt ook uit de verleende keurmerken voor Fair Deal Trading, de Control Union Fair Choice en als hoogste optie GOLS (GOTS standaarden voor natuurlatex).

De term natuurlatex mag al gebruikt worden vanaf 40% natuurlatex dat aangevuld wordt met synthetische latex. Bij de matrassen van Het EcoBed is geen sprake van het gebruik van synthetische latex.

Gelatexeerde kokos

04_plantage_resizeAls u aan een aangenaam matras denkt, denkt u misschien niet aan een kokosnoot. Toch zijn de vezels van kokos zeer geschikt om te verwerken in een matras. Dit zorgt namelijk voor voldoende stevigheid.

Sommige matrassen van Het EcoBed bevatten behalve natuurlatex een kern van kokos, waardoor de matrassen een zwaardere belasting kunnen hebben en extra stevigheid bieden waar nodig.

Kokosvezels bevatten van nature meer eigenschappen die erg nuttig zijn voor matrassen. Zo kent kokos een hoge ademactiviteit en een goede luchtcirculatie. En ondanks de stevigheid is kokos toch flexibel waardoor de kern handig meebeweegt met het matras.

Zuiver scheerwol

Kbt geitjeIn de eco matrassen van Het EcoBed is gebruik gemaakt van heerlijk zacht zuivere biologische scheerwol. Wol isoleert èn reguleert als de beste.

De wol die in onze matrassen zit is afkomstig van schapen die biologisch gehouden worden. Dat wil zeggen dat ze lekker in de open lucht zijn, natuurlijk voedsel toegediend krijgen, niet behandeld worden met antibiotica en op diervriendelijke wijze worden geschoren.

De veerkrachtigheid van wol, ook een natuurlijke eigenschap, draagt bij aan een prettige ondersteuning van het lichaam tijdens het slapen.

Biologisch katoen

11_baumwolle_resizeDe tijken en sommige omhulsels van onze eco matrassen zijn vervaardigd van 100 % ecologisch ongebleekt katoen. Dat wil zeggen dat de katoengewassen niet behandeld zijn met pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen. Dat is heel fijn, want dat betekent dat u hier 's nachts ook niet mee in aanraking komt èn dat de goede eigenschappen van katoen optimaal benut kunnen worden.

Katoen is een flexibel en licht materiaal, dat goed absorbeert en ventileert. Daarmee zorgt een katoenen tijk ervoor dat u lekker kunt slapen.  Katoen is ook vaak wasbaar en dat is weer erg prettig bij allergie.

Verantwoord dons

Dons is licht en luchtig en isoleert en ventileert als de beste. De donzen kussens en dekbedden van Het EcoBed bevatten of 100 % wit, Nederlands eendendons dat RDS gecertificeerd is. Dit is op een verantwoorde manier verkregen. Dus er wordt geen dons geplukt van levende dieren, en ook niet van dieren uit de foie gras-industrie, het is puur een restproduct van de voedingsindustrie. De eenden worden gehouden door vakkundige boeren, en krijgen alleen plantaardige producten binnen, dus geen antibiotica of andere chemische middelen. Dit is gecontroleerd door het Nederlandse bedrijf dat de producten maakt. Het ganzendons is biologisch en komt uit Duitsland.  

Kamelenhaar

Kamelenhaar is een topmateriaal uit de natuur. Kamelen leven in gebieden met extreme temperatuurverschillen zelfs binnen een etmaal, temperaturen ver onder de nul s ’nachts en boven de 45 graden overdag zijn geen uitzondering.

Kamelenhaar heeft dan ook isolerende eigenschappen die zelfs beter zijn dan wol, ook de vochtregulatie gaat erg snel, kamelenhaar neemt vocht op wanneer nodig, zodat u minder transpireert en geeft dit weer vrij in de loop van de dag of tijdens het luchten.

Bovendien is het zeer zacht en soepel en daarom zeer geschikt als vulling voor dekbedden. Het dekbed valt mooi om u heen zonder dat er koude openingen overblijven zoals bij stuggere materialen het geval kan zijn.

Kamelen worden niet geschoren, de uitgevallen haren worden in de lente met de hand verzameld. De zachtste donshaartjes worden gebruikt voor onze dekbedden.  

Kapok

Kapok is een zachte, wattige stof die 100 % plantaardig is. Kapok is acht keer lichter dan katoen, goed vormend en steviger dan dons. Omdat kapokbomen alleen in het wild groeien, is kapok een natuurlijke en milieubewuste vulling. Kapok heeft een wasachtig laagje is daardoor hypo-allergeen. Geen kans voor huisstofmijten dus. Door dit laagje kunnen kussens met kapokvulling niet gewassen worden. Verder is het geurloos, vochtregulerend, goed ademend en niet behandeld met pesticiden.

Paardenhaar

In een aantal matrassen is paardenhaar verwerkt voor extra klimaatregulering. Paardenhaar is al eeuwen een geliefd materiaal om op of onder te slapen. Het is ontzettend elastisch waardoor het heilzaam kan zijn voor mensen met reumatische aandoeningen. In paardenhaar bevinden zich holle buisjes gevuld met lucht. Dit zorgt voor een goede isolatie en reguleert lucht en vocht. Mensen die 's nachts overmatig transpireren hebben hier veel baat bij. Paardenhaar is een natuurlijk en zelfreinigend materiaal en gaat erg lang mee.