Baumberger

Baumberger is een toonaangevende producent van ecologische, natuurlijke matrassen en beddengoed sinds 1992. Al in 1995 vroeg Baumberger zelf een biologische certificering aan. 

Ze waren één van de eerste matrassenfabrikanten ter wereld die het EKO Duurzame Textielstandaard Label kregen; de voorloper van het GOTS keurmerk. Dit was al in 1996. 

GOTS keurmerk textiel en GOLS certificering natuurlatex

Omdat textiel niet onder de biologische EU-verordening valt, garandeert het GOTS keurmerk de ecologische oorsprong van al het gebruikte textiel.

Baumberger kreeg als eerste in 2013 in Europa het GOLS keurmerk (Global Organic Latex Standard). Dit label garandeert dat minimaal 95% van de gebruikte materialen in het hele productieproces, van grondstof tot eindproduct, gecertificeerde biologische grondstoffen zijn. GOLS heeft ook strenge eisen wat betreft sociale criteria en eerlijke lonen

QUL certificering

Voor de matrassen zonder GOLS certificering, voert Baumberger ook het QUL keurmerk. QUL staat voor Qualitätsverband Umweltverträgliche Latexmatratzen. De vereisten hiervoor zijn:

1. Natuurlijke latex moet worden gecontroleerd op verontreinigende stoffen. Synthetische latex is niet toegestaan.

2. Andere materialen in de matras moeten gemaakt zijn van natuurlijke vezels die getest zijn op schadelijke stoffen

3. Alleen producten die op de QUL lijst worden vermeld, mogen het etiket dragen.

Missie en visie Baumberger

Baumberger heeft als missie; onovertroffen slaapcomfort van de natuur geven. Slaap zien ze als heilzaam en nachtrust van het grootste belang om je lichaam en geest te laten herstellen en alle indrukken van de dag te verwerken. Het immuunsysteem en de stofwisseling worden positief beïnvloed door goede slaap is uit onderzoek gebleken. Baumberger is van mening dat de natuurlijke materialen die zij gebruiken een positief effect hebben op uw nachtrust en dat dit de gezonde slaapomgeving creëert die de basis is voor succes.

Handel lokaal, verander wereldwijd. Dat is de leus van Baumberger.

Hun passie is het bevorderen van uw gezonde slaap. 

Een deel van de matrassen wordt nog met de hand gemaakt. Andere delen gaan machinaal waarbij de elektriciteit van de machines opgewekt wordt door zonnepanelen.

Natuurlatex matrassen tegen klimaatverandering

Een matras van natuurlatex bevat uitsluitend recyclebare materialen. Ten opzichte van een koudschuimmatras is de voetafdruk maar een tiende. Veel milieuvriendelijker dus. En het gaat hier over de productie van de matrassen. Voor een koudschuimmatras wordt tien keer meer aardolie verbruikt dan voor een natuurlatex matras. De rubberbomen die gebruikt worden bij de productie van natuurlatex matrassen binden CO2 en kunnen heel oud worden. Andere materialen die gebruikt worden in de natuurlijke matrassen komen veelal van gecontroleerde biologische teelt. 

Helaas gebeurt het tegenovergestelde bij synthetische matrassen. Deze worden bijna helemaal van materialen geproduceerd die van aardolie gemaakt zijn.

De vervuiling die een rol speelt bij de winning en de verdere productie van synthetische latex is zeer groot en milieuvervuilend. Ook de afvalverwerking wordt een steeds groter probleem door de microplastics die in ons water en de oceanen terecht komen.

De natuurlijke matrassen van Baumberger kunnen gecomposteerd worden, zijn duurzaam en gaan lang mee. 

Ten slotte is het welzijn op een natuurlijk matras groter door de natuurlijke airco eigenschappen en de onovertroffen puntelasticiteit.