Hoe onderhoud je je matras, dekbed en kussen op de juiste manier?

Een matras gaat gemiddeld zo’n acht tot tien jaar mee, je hebt er dan ongeveer 25.000 uren op doorgebracht. Door je matras zo goed mogelijk te onderhouden (en een oplegger te gebruiken), kun je de levensduur ervan verlengen. Dat is ook nog eens heel duurzaam. Dit geldt ook voor dekbedden en kussens, hoe beter het onderhoud, des te minder snel ben je toe aan iets nieuws.

Tips voor het onderhoud van een matras.

Keren: Het is aan te raden het matras regelmatig te keren van boven naar onder en van voeteneinde naar hoofdeinde. Dit heeft als voordeel dat het matras wordt gelucht en beter in model blijft.

Matrasbeschermer: Tijdens het slapen transpireren we. Gebruik onder het matras een matrasbeschermer. Deze neemt het vocht op, voorkomt schimmel en tevens slijtage door de bewegingen tussen de matras en de lattenbodem. Ze zijn vaak van wol of van jute gemaakt. Het is ook mogelijk om op het matras een matrasbeschermer te leggen. Dit kan bijvoorbeeld een wollen onderdeken zijn. Wol heeft een zelfreinigende eigenschap en reguleert de warmte. Je kunt ook kiezen voor een katoenen matrasbeschermer, die als voordeel heeft dat hij wasbaar is. Een matrasbeschermer op het matras zorgt ervoor dat deze schoner blijft.

Ventileren: Zet iedere dag het raam open. Zorg dat de slaapkamer goed wordt gelucht. Belangrijk is daarbij om je dekbed open te slaan. Het matras ventileert hierdoor beter. Let op: bij vochtig en/of koud weer, niet te lang luchten. Zo voorkom je dat er extra vocht in het matras trekt. De meest optimale slaapkamertemperatuur is om en nabij de 16 graden. Hoe droger de matras blijft, des te minder krijgen schimmels kans.

Natriumbicarbonaat: Het veelzijdige natriumbicarbonaat, ook wel bekend als zuiveringszout of baking soda, kan worden ingezet bij het reinigen van de matras. Het is een natuurlijke stof in de vorm van wit poeder. Het neutraliseert zuren, zo ook zuur uit transpiratievocht. Natriumbicarbonaat wordt daarom ook door sommige mensen gebruikt als (onderdeel van) deodorant of tandpasta. Per nacht verliest een mens zo’n 1,5 liter vocht. Door ventilatie verdampt het vocht, maar de zuren blijven achter in de matras en het dekbed. Natriumbicarbonaat werkt als een soort geurvreter en is dus ideaal om nare geurtjes mee te verwijderen. Strooi een laagje natriumbicarbonaat op de matras, doe dit bijvoorbeeld als je het beddengoed gaat wassen. Laat het er enkele uren op liggen en zuig het vervolgens op met de stofzuiger.

Wasbare tijk: De meeste matrassen van natuurlatex in ons assortiment zijn verkrijgbaar met een wasbare tijk. Eén ervan is zelfs wasbaar op 60 graden en uitermate geschikt voor mensen met allergieën. 

Dekbedden en kussens: zo houd je ze zo lang mogelijk goed

De dekbedden van Green Jump zijn van wol, katoen, dons of kapok en tencel. Kussens zijn verkrijgbaar van biologische wol, eco dons, kapok of bio katoen of van natuurlatex.

Wassen: De dekbedden en kussens van katoen en dons kunnen in de wasmachine worden gewassen. Dons kan op 60 graden worden gewassen met een beetje wolwasmiddel. Katoen kan ook op 60 graden worden gewassen, hoewel 40 graden ook voldoende is. Dit hoeft over het algemeen niet vaker dan eens per half jaar te gebeuren. Biologische wol kan niet worden gewassen in de wasmachine. Gelukkig heeft wol zelfreinigende eigenschappen, dit komt door de lanoline in wol. Bij vlekken kun je eventueel een eco vlekkenreiniger, wat groene zeep of ossengalzeep gebruiken. Je wollen dekbed echt grondig laten reinigen bij een stomerij is maximaal een keer per jaar nodig. Voor kamelenhaar en jakhaar geldt hetzelfde advies als bij wol. Ook kapok en tencel mogen niet in de wasmachine, het natuurlijke laagje was om de vezel beschadigt hierdoor. Luchten en opschudden is voldoende.

Drogen: Zowel dekbedden van katoen als dons kunnen in de droger. Bij dons kun je er het beste een paar tennisballen bij doen, zo wordt het dons goed losgeklopt. Katoenen dekbedden en kussens kunnen ook buiten worden gedroogd.

Luchten: Je wollen dekbed kun je het beste regelmatig laten luchten. Het is af te raden om wol direct in de zon te hangen, daar droogt het namelijk door uit. Dit geldt ook voor dekbedden en kussens met dons.

Opschudden: Dekbedden en kussens van dons, kapok en tencel kunnen dagelijks worden opgeschud. Het materiaal krijgt hierdoor zijn oorspronkelijke vorm terug.

Kussenbeschermer: Met een kussenbeschermer bescherm je je kussen extra tegen vocht en vlekken. De wasbare beschermer zorgt ervoor dat je kussen langer mooi blijft en kan voorkomen dat je met een kussen naar de stomerij moet. De hoes beschermt ook tegen huisstofmijt, wat weer handig is bij allergie. Zeker een aanrader bij kussens die niet gewassen mogen worden.